Corrent amb el cor sincer: sense parar per família d'Hetauda

domingo, 4 de enero de 2015

Córrer, esport barat? II (Especial per asfalteros!)


A mi em van els 5k perquè ja surts "a muerte"... Doncs mira que no hi ha res com la marató! Calla calla, ni un ni l'altre, a mi de 10k i de mitges no em treu ningú!


Si et sona aquesta "jerga" benvingut "asfaltero"! Lo teu son les curses urbanes, més o menys multitudinàries, més o menys casolanes però no massa lluny d'un aparcament o una estació de metro, que les transicions del transport a l'arribada i sortida son molt cansades! Valoraràs el disseny de les samarretes (no cotó si us plau!), coneixeràs el valor d'anar uns segons més amunt o més avall del ritme marcat, sabràs que la mínima pujada penalitza moltíssim, i que per molta baixada que hi hagi no compensa (i a més no va bé pels genolls!).

Odiaràs que el gps no localitzi els satèl·lits abans del tret de sortida, que la distància de la cursa sigui una mica més curta de l'estipulada (o practiques el #CaraDePedra o ja no podràs presumir de la marca amb els colegues) però encara més si son dos miserables metres més llarga, així com la mínima irregularitat del circuit. No podràs veure als retalladors ni en pintura (a no ser que siguis un d'ells, estimat lector).  I perquè no ens centrem en els teus entrenaments diaris... Pla d'entrenament amb sèries, fartleks, lactats... I resta de paraules que als nostres benvinguts corredors novells sonaran menys que a polonés.

-La major preocupació de l'asfaltero-

I és que corredor novell (i corredor de muntanya, que també fuges de tots els urbanites) has de saber que en el fons el corredor d'asfalt no és tan lluny de tu. En el fons sou com cosins que fa temps que no es veuen... Però que disfruten  plegats! Així que us deixo unes propostes per a que pogueu celebrar els vostres dinars familiars curses populars plegats. Una per mes, vejam que us semblen!


Calendari per "asfalteros"
Febrer -> Cursa 3k Valentí de les Cabanyes (Gratuïta)
Abril -> Cursa el Corte Inglés 10,7k (Gratuïta)
Juny -> Cursa Cantonigros 10k (Gratuïta)
Juliol -> Cursa Popular Vila del Vendrell 6k (Gratuïta)
Agost -> El 2000 de Sants (Gratuïta)
Setembre -> Cursa Popular Sabadell 7k (Gratuïta)
Novembre -> Cursa de l'Amistat 16k (Gratuïta)
Desembre -> Sant Silvestre Pirata Sitges (Gratuïta)

Diners que "apoquines" als organitzadors en 2015: 0 euros*
*En algunes d'elles es demanen aportacions materials per bones causes (aquí el 100% que es recauda va a les mateixes) i tampoc ens inclou com ens desplacem fins allà evidentment.


-I és que el ratio d'habitants no t'assegura el ratio d'ànims...-

Com veieu és possible córrer gratuïtament tot un any! Bé, gratuïtament? Noooo! Perquè hi ha altres variables (de les quals el transport la més cara) però cal tenir en compte que hi ha d'haver per tothom... O creieu que tots els catalans viuen a l'àrea metropolitana de Barna? Tenim bons espectacles allà, però la vida continua lluny de la capital. Descobriu-la! Us les ensenyo una mica més una per una i afegim altres distincions que han quedat fora del calendari però no han de quedar oblidades...

Gener -> Cursa 7,8k Policia Municipal de Girona: encara ets a temps per apuntar-te a la primera de l'any! Hi per tots els gustos: 6km pels marxadors i 7,8km pels corredors, fins i tot si vas amb la teva mascota et faran un obsequi! Ja han passat algunes amb un bonic rerefons com la cronoescalada Correcat i la Cavalcada de Reyes, totes amb la campanya #CapNenSenseJoguina.

Febrer -> Cursa 3k Valentí de les Cabanyes: vols una cursa ràpida? En aquest poble dels voltants de Vilafranca volen gairebé més ràpid els dorsals que els corredors! Per alguna cosa serà que gent de tota Catalunya (i fins i tot de fora) s'hi apropen per fer amb prou feines 3000 metres cada any. Menció especial tot i no ser gratuïta mereix la Mitja Colomenca, que per 10 euros poguis trobar un 21k ben organitzat diu molt dels que hi son al darrera!

-Tots volem una àvia com aquesta!-

Març -> Cursa científica 2 hores Hospital de Sant Pau: i seguim demostrant que l'econòmic no està renyit amb el preu. Aquí no té sentit retallar... No es tracta d'acabar abans sino d'aguantar 2 hores corrent! En un marc incomparable com és l'antic Hospital de Sant Pau a Barcelona. Tampoc cal passar per alt les curses (si si, més d'una!) a Vilanova del Camí, seguim estalviant i coneixent territori alhora. 

Abril -> Cursa el Corte Inglés 10,7k: No podia faltar la tòpica, la mare de les curses populars... O almenys la germana gran! Desenes de milers de persones cada any, més de dos milions en la trentena llarga d'edicions que duu. Una festa més que una cursa amb l'autoregal que és pujar a Montjuïc i fer una volta per l'estadi olímpic. I pels que preferiu quelcom més reivindicatiu i no tan mercantil podreu trobar un bon motiu a Centelles, que corre pel Sàhara.

Maig -> Cursa Masques i Coordinadora AMPA Sant Andreu: Diuen que l'educació és el més important... I que no hi dediquen prou temps a l'exercici físic? Doncs muntem una cursa especialment pensada pels més petits i perquè els pares i mares poguin córrer disfrutant amb la família! I tranquil, si no tens nens sempre podràs disfrutar de la petita cursa de barri i col·laborar en l'alimentació dels més necessitats. I si prefereixes disfrutar de la ciutat del Ter i l'Onyar, a Girona t'has d'adreçar, seu dels gratuïts 10k populars de Girona i una maca Mitja Marató.

-L'únic que no som molt de fer-ho de nit... Més de matinar!-
Juny -> Cursa Cantonigros 10k: un dels personatges que més ens ajuda a trobar aquest tipus de curses amb encant (no us descuideu els seus blogs) és qui està darrera d'aquests 10km, que no hauria de considerar-se com urbans, ja que ens fan per pista... Però que per molts asfalteros serveix com vàlvula d'escapament ara que arriba l'estiu. Que si teniu ganes de cremar sola sempre us quedaran la Trinitat Vella o els 10k de la Santa a Santa Perpètua de la Mogoda.

Juliol -> Cursa Popular Vila del Vendrell 6k: massa descuidada estàvem deixant les terres tarragonines, amb tot el que tenen per oferir-nos! Així que no cal passar per alt aquesta cursa amb una distància ben peculiar i una inscripció ínfima amb un bon fi. Recaudar diners per becar a les famílies necessitades que tinguin nens que volguin fer atletisme! Sense oblidar-nos de la milla d'Horta, a Barcelona, una de les meves divertides que presenta en els mil i sis-cents metres!

Agost -> El 2000 de Sants: res hi ha com l'ambient de festa major i menys encara si el promotor és algú tan involucrat amb la població com ho és la UE Sants. Dos mil metres per anar agafant forma o per cremar els tobogans de carrer de Sants... I sempre amb algun obsequi! Si de tota manera encara teniu molta calor, sempre podreu optar per quelcom més fresc com la cursa de Navarcles. I quan s'acaba el més no podeu perdre-us la toboganera cursa de Ripollet, un clàssic!
-Corre, corre i segueix corrent (no sense el meu rellotge)!-

Setembre -> Cursa Popular Sabadell 7k: les dues cocapitals del Vallès Occidental tenen de les curses més ben cuidades i muntades de tot el territori (encara que no n'hagi anomenat cap, no treieu ullada de les que organitzen els bons de la Associació Esportiva Mitja Marató de Terrassa, més d'una gratuïta i tota la resta a uns preus que compleixen amb escreix). Serveixi d'exemple la cursa de Festa Major de Sabadell, acompanyada per uns ben macos 14k i la festa gran de la Mitja marató per si ja esteu preparats per grans reptes. Sino, i el que voleu és seguir rodant a prop del riu, és el moment que no us perdeu les curses de Santa Coloma de Gramenet i de Sant Adrià del Besós.

Octubre -> Cursa 10k del Remei de Santa Maria de Palautordera: tornem a una cursa mixta i amb categories per tothom. I tot amb les vistes del Montseny com a teló de fons. Se us acut res millor per anar entrant en la tardor? I com ja comencem a afinar potser moment de "rebentar" el cronòmetre en les milles com la de Barbens o la del Perelló.

Novembre -> Cursa de l'Amistat 16k: totes les curses haurien d'aprendre d'elles... I quan escric totes és totes! Aquí oblidareu per un sol dia la vostra marquitis (l'epidèmia més extesa entre els asfalterus) i us sentireu estimats i estimareu. Que més es pot esperar d'una cursa que es diu de l'Amistat? I on sols arribar (després d'unir Montjuïc amb el Tibidabo, "ahí es na") els voluntaris et reben amb un somriure d'orella a orella diente "felicitats campió!". És difícil competir en aquest mes, però propostes com la de Córrer per Córrer a Manlleu o per la Convivència a Salt, no han de ser passades per alt.

-Espectacle més gran no significa menys embolics!-

Desembre -> Sant Silvestre Pirata Sitges: i si sou dels que us agrada acabar l'any passant-ho bé i no treient el fetge per la boca a Sitges fa un parell d'anys que s'ho munten bé... 5 o 10km fent més un entrenament en companyia que una cursa i disfrutant de la preciositat que és al peu del Garraf. I sigueu d'on sigueu de Catalunya podreu trobar opcions: a la Seu, a  Cunit, a l'Hospitalet de l'Infant, a Cadaqués, a Manlleu... I sense oblidar-nos que uns dies abans haurem pogut disfrutar d'una de les tipiquíssimes, la del Gall d'Indi a Capellades.

Però hi ha vegades que tampoc cal ser tan "inflexibles" amb el tema inscripcions, doncs el que "apoquinem" se'ns torna amb escreix. I és que a Catalunya podem trobar maratons a bon preu, com son les de Tarragona o d'Empúries. A més de ser totes dues en un lloc únic té d'acompanyants les curses petites, pel que s'adapten a totes les cames. Hi ha altres que no son pas barates però que l'organització et fa sentir que si que ho son: BDN Running,  Mitja Granollers, Maratest, Igualada, Manresa, Correbarri... 

Tampoc cal oblidar-se d'aquelles que combinen preus populars i aires populars: Terrassa,  Badalona, La Mercé... Les meves estimades de barri (si, encara que no ho volgui s'acaba notant que soc un pixapi més): Sant Antoni, Poble Sec, Clot, Sants, Sagrera... I per últim aquelles diferents, moltes vegades ni 100% asfalteres, però que disfrutareu com nens amb sabates noves: Lluís CompanysPolinyà, Sant Quirze, Òrrius, l'Espluga, Beer Runners, Cursa de la VinyaRubí-Sant Muç... Segur que em deixo moltes més, el calendari en va ple, així que no cal repetir en aquelles grandioses que no compensen, omplim les populars, on no ets número sino un nom, i els carrers s'omplen com si fos Festa Major!

I ben aviat... Demostrem que a la moda també hi ha qui no en treu profit! Tercer capítol preparant-se pels muntanyeros ;)

No hay comentarios:

Publicar un comentario